Nieuw: U bent nu ook welkom bij onze innamepunten in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel

PC Refresh - professionele reparatie en service

Afspraak maken

Eén van de belangrijkste dingen bij een herinstallatie van uw computer is het maken van een back-up. Een goede voorbereiding is het halve werk! Hieronder vindt u een aantal tips en aandachtspunten bij het maken van een goede back-up. Laat u het liever aan een deskundige over? Neem dan contact op met PC Refresh!

Back-up maken door het klonen van de harddisk

Een veilige manier van het maken van een back-up is het klonen van de gehele harddisk. Hierbij wordt alle informatie, nuttig of niet, gekopieerd. Omdat met het klonen ook de niet relevante informatie wordt gekopieerd kost dit wel de meeste schijfruimte. En hanteert u de basisregel van de ‘dubbele back-up’ (zie onderaan), dan neemt de tweede kloon ook nog een extra harddisk in. Voor het maken van een kloon kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de software van Acronis. Hoewel klonen erg veilig is, kan het soms praktischer zijn om gericht te werk te gaan en alleen de relevante informatie te kopiëren met een handmatige back-up.

Handmatig een back-up maken van de gebruikersmappen

Het belangrijkst zijn de gebruikersmappen. Hierin staan onder ander de mappen met documenten, afbeeldingen, video’s en muziek. Gebruik liefst een externe harddisk en anders een tweede partitie om de mappen op te kopiëren. Heeft uw computer Windows Vista, 7 of 8 dan staan de gebruikersmappen in C:\Gebruikers (Engelse Windows: C:\Users) Met Windows Vista of 7 is het niet aan te raden om de ingebouwde kopieerfunctie te gebruiken, omdat die soms hapert. Een goed en gratis alternatief is het programma FreeFileSync, dat de mappenstructuur in zijn geheel synchroniseert. Windows 8 heeft een geavanceerdere ingebouwde kopieerfunctie, die wel gebruikt kan worden. Naast de gebruikersmappen in C:\Gebruikers is het zaak om handmatig na te kijken of er nog andere mappen of partities zijn die moeten worden opgeslagen in de back-up.

Back-up maken van codes en wachtwoorden

Naast de gebruikersmappen zijn er verschillende codes en wachtwoorden ingesteld op uw computer, die na een herinstallatie weer moeten worden ingevoerd. Het kan verstandig zijn om deze codes voorafgaand aan de herinstallatie uit te lezen, dat kan een boel frustratie schelen nadat de computer opnieuw is geïnstalleerd! Het bedrijf NirSoft heeft met dit doel een aantal nuttige (en gratis) programmaatjes ontwikkeld. Sommige virusscanners zien deze programma’s als potentieel gevaarlijk. Niet geheel onterecht, want feitelijk hackt u hiermee uw eigen computer. Echter omdat u dit doelbewust doet, is het zaak de virusscanner vooraf tijdelijk uit te schakelen. Vergeet niet de virusscanner weer in te schakelen. WirelessKeyView – met dit programma kunt u alle eerder gebruikte WIFI codes in uw computer opslaan. ProduKey – met dit programma krijgt u een overzicht van de gebruikte productsleutels van Microsoft Windows en Office. MailPV – met dit programma ziet u de gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mail accounts die zijn ingesteld in Windows Live Mail, Outlook, etc.

Back-up maken van specifieke programma’s

Sommige programma’s behoeven speciale aandacht, omdat ze gegevens of instellingen gebruiken die moeilijk uit de normale back-up kunnen worden gehaald. In dat geval moet vanuit het programma zelf een back-up worden gemaakt, via de zogenaamde ‘export’ functie. Voorbeelden van programma’s die extra aandacht behoeven:

  • Windows Live Mail (contactpersonen en berichten moeten apart worden geëxporteerd).
  • IncrediMail.
  • Norton Identity Safe (oudere versies).
  • Mozilla FireFox en Thunderbird, hiervoor is Mozbackup een handig programma.

Belastingdienst programma’s ouder dan 5 jaar zijn niet via de website van de Belastingdienst te downloaden. Als u ze wilt bewaren moeten de desbetreffende mappen in C:\Program Files (x86) worden opgeslagen. Voorbeelden van programma’s met activatiecodes of gebruikersnamen + wachtwoorden

  • Avast Antivirus (betaalde versie).
  • ESET NOD32.
  • McAfee Internet Security.

Dubbele back-up maken

Een basisregel bij het maken van back-ups is dat er altijd twee versies van belangrijke documenten moeten bestaan, op verschillende harddisks. Omdat de PC of laptop opnieuw geïnstalleerd wordt zal deze vooraf leeg worden gemaakt, inclusief het wissen van alle bestaande partities. Op die manier wordt de computer gegarandeerd vrijgemaakt van eventuele virussen. Maar heeft u op dat moment slechts een enkele back-up, en gebeurt daar iets mee, dan bestaat er geen alternatief en kan de data verloren raken. Het is misschien overdreven voorzichtig, maar om zeker te zijn van uw zaak is het aan te raden ook van de back-up een back-up te maken, op een aparte harddisk. Dan hebt u dus ook nog een dubbele back-up als uw computer is geleegd!