PC Refresh - professionele reparatie en service

Afspraak maken

Veiligheid op internet is steeds vaker onderwerp van gesprek. Voor een veilige computer is het belangrijk om schadelijke programma’s te weren, terwijl andere programma’s juist essentieel zijn. Wat doet u wel en wat juist niet? In deze handleiding vindt u een paar simpele tips en richtlijnen.

WEL: WINDOWS UPDATES

Windows updatesDe basis van veel computers is het Windows besturingssysteem. Een veilige computer begint met een veilig besturingssysteem, dus is het installeren van Windows updates essentieel. Een goed werkende computer zal belangrijke updates automatisch installeren bij het afsluiten. Als u het Windows Update icoontje ziet, kunt u het ook handmatig doen door erop te dubbelklikken.

WEL: VIRUSSCANNER

Als uw computer bij PC Refresh is gekocht of geïnstalleerd, is hij voorzien van een goede virusscanner. Maar soms heeft een virusscanner ook onderhoud nodig. Krijgt u meldingen over updates of een periodieke scan van uw virusscanner? Voer deze dan uit door de aanwijzingen te volgen.

WEL: UPDATES VOOR PROGRAMMA’S

Verschillende op uw computer geïnstalleerde programma’s zullen regelmatig worden bijgewerkt om de veiligheid en prestaties te verbeteren. Het is aan te raden om deze updates te installeren, zeker als het gaat om updates van JAVA, Adobe Flash en Adobe Reader.

NIET: TOOLBARS

Een toolbar is een knoppenbalkje bovenaan uw webbrowser. Toolbars hebben weinig nut en tonen vooral reclame. Ook kunnen ze de computer vertragen, ongevraagd uw zoekmachine wijzigen of uw persoonlijke gegevens verzenden. Bekende toolbars zijn die van Ask, Babylon, Conduit en Searchprotect. Het is ons advies om toolbars te vermijden.

NIET: PROGRAMMA’S VOOR OPSCHONEN EN VERSNELLEN

Sommige programma’s melden dat uw PC fouten bevat. Ze claimen vervolgens uw PC op te schonen en sneller te maken. In de praktijk zijn deze programma’s vaker probleem dan oplossing. Ze veroorzaken zelf vertragingen of bieden schijnoplossingen. Voorbeelden van zulke programma’s zijn RegClean Pro, Advanced System Protector en PC SpeedUp. Tenzij u weet wat u installeert is het beter om dergelijke programma’s te vermijden.

NIET: POP-UPS MET RECLAME

Een pop-up is een schermpje dat, vaak zonder dat u erom vraagt, plotseling prominent in uw beeld verschijnt. Vaak bevatten deze pop-ups reclame, erotisch getinte boodschappen of een melding dat u iets gewonnen heeft. Via het pop-up scherm kunt u worden doorverwezen naar schadelijke websites die virussen bevatten. Klik dus vooral niet op de plaatjes of teksten in het pop-up scherm, maar sluit de pop-up met het kruisje rechtsboven.

Twijfelt u over de veiligheid van uw computer en hebt u behoefte aan persoonlijk advies? Maak eens een afspraak met PC Refresh voor een complete diagnose!