RAM geheugen uitbreiden? PC Refresh helpt!

Afspraak maken

Het RAM werkgeheugen uitbreiden van uw pc, laptop of Mac kan een behoorlijke snelheidswinst opleveren. Met meer werkgeheugen kan uw computer meerdere programma’s tegelijk uitvoeren zonder te vertragen.

De snelheidswinst is niet oneindig, het ram geheugen uitbreiden heeft alleen zin als de computer regelmatig tegen de limiet van het huidige werkgeheugen aanloopt. Maar als de limiet wordt bereikt, dan is een uitbreiding van het werkgeheugen een van de beste upgrades voor uw computer.

Hoeveel werkgeheugen uw computer nodig heeft is afhankelijk van de programma’s die op uw computer actief zijn. De uitbreiding die mogelijk is, is afhankelijk van het type geheugen en de beschikbare geheugensloten.

De computerspecialisten van PC Refresh upgraden vrijwel dagelijks het RAM werkgeheugen van alle merken en modellen pc’s, laptops en Macs, dat doen we al meer dan 15 jaar.

Wilt u PC Refresh inschakelen? Kom dan langs bij één van onze vele innamepunten in Nederland, waar we uw computer innemen voor diagnose en upgrade. Binnen no-time loopt ook uw computer weer vlot en soepel.

Waarom RAM geheugen uitbreiden?

Elk programma dat actief is op uw computer gebruikt een stukje RAM werkgeheugen. Het gaat dan niet alleen om programma’s of websites die u zelf opent, maar ook om processen die op de achtergrond actief zijn. Wanneer het werkgeheugen vol raakt, zal de computer zijn toevlucht zoeken tot het geheugen van de harde schijf, om informatie tijdelijk op te slaan. Maar de harde schijf is vele malen langzamer dan het supersnelle RAM geheugen, waardoor de computer sterk gaat vertragen. Een uitbreiding van het RAM werkgeheugen is in dat geval aan te raden.

Soorten RAM werkgeheugen

Er zijn vele verschillende soorten werkgeheugen. Vaste pc’s maken gebruik van normale DIMM’s, laptops en Macs gebruiken de compactere SO-DIMMS. Daarnaast is het werkgeheugen door de jaren heen steeds sneller geworden. De reden is dat de chips steeds kleiner zijn geworden, waardoor ze minder stroom verbruiken, minder warmte produceren en daardoor weer op een hogere snelheid kunnen functioneren. Ook past er een groter aantal van de kleinere chips op een geheugenmodule.

In het tijdperk van Windows XP werd nog vooral DDR1 werkgeheugen gebruikt – toen was 1 GB (Gigabyte) nog veel. Dat werd vervangen door het snellere DDR2, dat vooral in gebruik was bij computers met Windows Vista en de eerste computers met Windows 7. In het tijdperk van Windows 7 en 8 was DDR3 het meestgebruikte RAM werkgeheugen, toen waren geheugengroottes van 6 GB of 8 GB gebruikelijk.

Inmiddels zitten we in het DDR4 tijdperk, waar de meeste Windows 10 computers en moderne Apple computers gebruik van maken. De meeste nieuwe computers zijn standaard uitgerust met 8 GB werkgeheugen of meer. Voor intensieve toepassingen zoals multitasking, videobewerking of gaming is 16 GB RAM of meer geen overbodige luxe.

MacBook en iMac geheugen uitbreiden

Apple geheugen uitbreiden gaat volgens dezelfde principes als bij Windows pc’s en laptops. De geheugenmodules zijn van hetzelfde type als bij andere merken pc’s en laptops. Oudere Macs zijn minder tolerant als het gaat om de verschillende snelheden werkgeheugen. Wordt te snel geheugen gebruikt, dan zal de Mac weigeren te starten. Bij de iets minder oude modellen Macs was dit geen probleem meer.

Bij de MacBook Air en de nieuwste series MacBook Pro is het niet meer mogelijk om het RAM werkgeheugen uit te breiden. Apple heeft er bij deze modellen voor gekozen om het werkgeheugen te integreren (solderen) op het moederbord, zodat een upgrade alleen mogelijk is als die direct bij aanschaf wordt gekozen. Daarna zit u dus vast aan de gekozen hoeveelheid werkgeheugen.

RAM werkgeheugen versus opslagruimte van de harde schijf

Verwar het werkgeheugen niet met de opslagruimte van uw harde schijf. Het werkgeheugen is tijdelijke en snelle geheugenruimte voor programma’s die actief zijn op uw computer. De harde schijf is de permanente en langzamere opslag, waar bijvoorbeeld uw foto’s en documenten geparkeerd staan. Een grotere harde schijf heeft dus geen enkele relatie tot de snelheidswinst die het extra werkgeheugen oplevert.

Laat uw werkgeheugen uitbreiden bij PC Refresh!

In de professionele werkplaats van PC Refresh in Den Haag worden vrijwel dagelijks pc’s, Macs en laptops voorzien van meer werkgeheugen. Maar ook ver buiten Den Haag bieden we zakelijke en particuliere klanten een adequate oplossing, door ons groeiende netwerk van tientallen innamepunten in Nederland.

Lever uw computer dus in voor een RAM upgrade of boek uw reparatie online.

Gerelateerde onderwerpen aan RAM geheugen uitbreiden: