Computer traag? PC Refresh heeft de oplossing!

Afspraak maken

Na verloop van tijd kan uw laptop of pc traag worden. Programma’s laden langzaam en u moet lang wachten tot u eindelijk aan de slag kan. Soms komt een trage computer door vervuiling in de software, maar ook problemen met de hardware van uw computer komen veel voor. Omdat er veel verschillende oorzaken denkbaar zijn, is een goede diagnose essentieel.

PC Refresh helpt u met tips en advies of stelt geheel vrijblijvend een diagnose voor u op. Zo weet u precies wat er moet gebeuren om uw computer weer vlot te laten lopen!

Heeft u een Mac? Zie dan de aparte pagina Mac sneller maken >>

Pc of laptop traag? Mogelijke oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een trage computer is vervuiling van de software. Maar het kan ook duiden op verouderde of defect rakende hardware. In het geval van software vervuiling is het zaak de computer op te schonen of opnieuw te installeren. Bij hardware problemen is het zaak om het problematische onderdeel op te sporen en te vervangen.

Traagheid door malware (schadelijke software)

De verzamelterm malware staat voor alle soorten schadelijke software, zoals spyware, virussen en ransomware. Deze malafide software komt vaak ongewild uw computer binnen, via beveiligingslekken of door mee te liften op de installatie van goede programma’s. Malware kan, door op de achtergrond actief te zijn, uw computer flink vertragen. Het kan ook nog veel ergere gevolgen hebben, zoals het stelen van uw persoonlijke gegevens of het kapen van uw computer en eisen van losgeld. Zie voor meer informatie ook de aparte pagina Malware verwijderen.

Traagheid door bloatware (vertragende software)

Veel computers worden geleverd met programma’s die weinig nut hebben, maar die de snelheid van de computer wel laten afnemen. Merkcomputers zoals die van Acer, HP, Packard Bell, Asus en Toshiba worden in de fabriek al volgezet met extra programma’s die niet altijd even nuttig zijn. Natuurlijk is dat subjectief, misschien gebruikt u ze dagelijks! Maar uw PC of laptop kan een deel van zijn capaciteiten kwijt zijn aan deze programma’s, terwijl uw echte werkzaamheden een lagere prioriteit krijgen. Om bloatware en andere overbodige programma’s te verwijderen is het aan te raden de computer op te schonen.

Verouderde hardware

Terwijl de processor, het werkgeheugen en de harde schijf van uw computer dezelfde snelheid behouden, worden programma’s en websites steeds veeleisender. Dit komt doordat continu functies worden toegevoegd en de beveiliging wordt verbeterd. Erg leuk en nuttig, maar het betekent dat uw computer na verloop van de jaren achterop begint te raken. Gelukkig is het vaak mogelijk om een upgrade van de computer uit te voeren, met bijvoorbeeld meer RAM werkgeheugen of een snellere SSD harddisk.

Zwakke harde schijf

Harde schijven kunnen door slijtage of schade zwakke plekken krijgen. Deze zogenaamde ‘bad sectors’ zijn in het begin nauwelijks merkbaar. Echter als het aantal bad sectors toeneemt zal de computer steeds meer moeite krijgen om de zwakke plekken te omzeilen. Het gevolg is dat de computer traag wordt of zelfs gaat crashen. Het is in dit geval zaak om direct actie te ondernemen en professionele ondersteuning in te schakelen, om verlies van bestanden te voorkomen! Zie ook de aparte pagina Harde schijf kapot >>

Oververhitting

Wanneer uw computer traag is kan het ook zijn dat zich stof heeft verzameld, waardoor de warme lucht steeds moeilijker weg kan. Met name laptops hebben hier last van. De ventilatoren in de computer zullen steeds harder gaan draaien om de hitte af te voeren. Als de hitte toeneemt kan “thermal throttling” gaan optreden; de computer vertraagt zichzelf om oververhitting te voorkomen. Wordt de computer niet gereinigd en neemt de hitte verder toe, dan kan de computer zelfs uitvallen en kan schade aan de onderdelen optreden. Zie ook de pagina Laptop wordt heet >>

Wat kan PC Refresh voor u doen bij een trage computer?

Laptop of pc traag? PC Refresh heeft de middelen en expertise om elke pc of laptop weer een stuk sneller te maken, ongeacht het merk of type.

Zakelijk en particulier, voor klanten in heel Nederland bieden we oplossingen!

 

Als u uw computer door PC Refresh laat behandelen kunt u er van op aan dat wij uw bestanden vertrouwelijk behandelen. Zie hiervoor ook onze Privacy Code.

Dus is uw computer traag geworden? Blijf niet zitten met de ergernis en laat het snel oplossen door PC Refresh!

Gerelateerde onderwerpen aan Computer traag: