Malware verwijderen? Laat ze verwijderen door PC Refresh!

Afspraak maken

Malware is de verzamelnaam voor alle soorten computervirussen, adware, spyware en andere schadelijke en misleidende software. Malware is door de jaren heen sterk geëvolueerd, van simpele virussen tot geavanceerde ransomware en cryptolockers, die uw computer of bestanden gijzelen. Zo proberen de makers u te dwingen een geldbedrag naar hen over te maken via anonieme betaalkanalen.

Gelukkig is malware ook altijd weer te verwijderen van uw computer. Voor een grondige oplossing is het belangrijk dat de juiste methode voor verwijdering wordt gebruikt. Ook is het belangrijk dat de beveiliging van de computer daarna goed wordt geregeld, zodat de kans op herhaling wordt verkleind.

Voor de computerspecialisten van PC Refresh is dit dagelijks werk, zij kijken uw computer vrijblijvend na en laten u weten wat de beste oplossing is!

Adware en spyware verwijderen

Spyware en adware zijn programma’s waarmee informatie over u, uw computer en uw computergedrag buiten uw medeweten wordt verstuurd naar externe partijen. Vervolgens krijgt u ongewenste reclame te zien, bijvoorbeeld als u op internet surft. Spyware en adware verwijderen gebeurt door de Windows systeembestanden op te schonen, maar ook uw webbrowser, zoals Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla FireFox.

Valse opschoonprogramma’s

Vaak zien we dat onze klanten zelf aan de slag gaan met opschoonprogramma’s. Op zich prima natuurlijk, al vinden we het wel belangrijk om te waarschuwen voor de vele malafide programma’s die in omloop zijn. Deze programma’s waarschuwen u dat uw computer vol zit met vervuiling en bieden aan dit te verwijderen. Er moet echter wel eerst een betaalde versie van het programma worden aangeschaft.

De resultaten die deze programma’s laten zien zijn zeer dubieus. Ook vertragen en vervuilen ze uw computer vaak zelf, doordat ze op de achtergrond continu activiteiten uitvoeren. Wilt u het programma vervolgens weer verwijderen, dan gaat dat lang niet altijd even makkelijk. Kortom, in plaats van een oplossing vormen deze programma’s eerder een probleem. Wij kwalificeren ze daarom vaak als malware.

Het Politievirus

Hoewel de laatste tijd minder in omloop, was dit een tijd geleden het meest beruchte virus. Was uw computer hiermee besmet, dan was dat direct merkbaar. Na het opstarten van de computer verscheen een scherm met het logo van de politie, waarin werd vermeld dat uw computer was vergrendeld vanwege vermeende illegale activiteiten. Het scherm kon niet worden weggeklikt en de computer was verder onbruikbaar geworden.

De enige ‘oplossing’ was het voldoen van een geldbedrag via een anonieme betaalkaart. Natuurlijk leverde het betalen van het geldbedrag niets op, anders dan het spekken van de bankrekening van de virusmakers. Met speciale technieken kan het politie virus gelukkig van elke computer worden verwijderd.

Nieuw: Cryptolockers

De Cryptolocker is in feite de opvolger van het Politievirus. Hoewel de virusmakers met het Politievirus vele miljoenen hebben verdiend, was het virus relatief gemakkelijk weer te verwijderen door computerspecialisten. De Cryptolocker gaat nog een stapje verder; het blokkeert niet alleen de computer, maar het versleutelt ook belangrijke bestanden op de computer, zoals foto’s en documenten. Ook externe apparaten, zoals een externe harde schijf of memory stick kunnen worden besmet als deze aangesloten zijn. De versleutelde bestanden zijn vervolgens niet meer te openen zonder speciale code (de sleutel).

De code zou verkregen kunnen worden door een geldbedrag te voldoen, maar vaak werkt dit niet. Het treurige resultaat: uw bestanden zijn voorgoed verdwenen. Mogelijk worden in de toekomst oplossingen gevonden om de bestanden weer te openen, maar vooralsnog is dit niet het geval (op een enkele uitzondering na). De computer zelf kan gelukkig wel altijd virusvrij worden gemaakt.

Uw Windows pc of laptop beveiligen

Vrijwel alle computers die zijn geïnfecteerd met malware zijn Windows computers. De nieuwere versies van Windows, zoals Windows 7 en Windows 8.1, zijn iets minder gevoelig voor besmetting dan het oudere Windows XP (en in mindere mate Windows Vista).

De gebruikte technieken om malware te verwijderen zijn voor alle Windows versies hetzelfde. Na het verwijderen van de malware is het belangrijk om de beveiliging van de computer op verschillende niveaus goed in te stellen.

Een paar tips:

  • Zorg dat het besturingssysteem volledig up-to-date is. Verschillende updates dragen bij aan de veiligheid van uw computer.
  • Zorg voor een goede virusscanner, deze controleert binnenkomende bestanden, e-mails en websites.
  • Kijk uit met wat u aanklikt en downloadt op internet. Vooral websites met erotiek en gratis downloads van films en muziek zijn vaker dan gemiddeld besmet met virussen.
  • Gebruiken uw kinderen de computer ook? Houd er dan rekening mee dat zij vaak dezelfde rechten op de computer hebben als u. Ze kunnen met hun klikgedrag dus binnen no-time uw computer besmetten.

Voor tips over wat wel en niet te doen op internet heeft PC Refresh de gratis Handleiding Veilig Computergebruik gepubliceerd.

Hoe kan PC Refresh uw virus verwijderen?

De experts van PC Refresh hebben beschikking over een heel arsenaal aan programma’s en technieken om malware, adware en spyware te verwijderen. In sommige gevallen kan dit met een relatief snelle servicebeurt in minder dan een dag, bijvoorbeeld als het gaat om adware en spyware verwijderen.

Als er sprake is van ernstige virussen, zoals ransomware of cryptoware, zijn meer ingrijpende methoden nodig. We maken dan gebruik van uitgebreide deepscans of een schone herinstallatie van uw Windows computer.

Voor sommige methoden kan bij u op locatie (aan huis of op kantoor) worden gewerkt, maar het kan ook zijn dat de computer in de serviceshop moet worden ingenomen. U kunt altijd een complete diagnose laten stellen, waar u zich ook bevindt in Nederland.

De opties:

Bij alle opdrachten van PC Refresh zijn onze medewerkers gehouden aan een Privacy Code, waarin wordt aangegeven hoe wij omgaan met uw vertrouwelijke documenten en bestanden.

Wilt u dus een virus verwijderen? Wacht niet langer en maak een afspraak met de computerspecialisten van PC Refresh!

Zie ook: