Windows opnieuw installeren? Kom naar PC Refresh!

Afspraak maken

Windows is al decennialang het meest gebruikte besturingssysteem van pc’s en laptops. Hoewel miljoenen zakelijke en particuliere computergebruikers er dagelijks mee werken, is de software niet foutloos. Door uiteenlopende oorzaken kunnen computers traag worden en vervuild raken. Opschonen kan tijdelijk uitkomst bieden, maar in sommige gevallen wordt het beste resultaat bereikt als u Windows opnieuw en volledig schoon installeert, dus zonder overbodige extra’s.

Windows opnieuw installeren is niet zonder risico’s. Om te voorkomen dat u belangrijke gegevens kwijt raakt of met een computer komt te zitten die niet meer start, is het aan te raden de herinstallatie door een expert te laten uitvoeren. Voor de computerspecialisten van PC Refresh is dit dagelijks werk!

Zelf Windows opnieuw installeren? Neem voorzorgsmaatregelen!

Windows opnieuw installeren lijkt misschien gemakkelijk, maar kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben. Als u slecht voorbereid te werk gaat kunt u belangrijke bestanden kwijtraken of met een computer komen te zitten die niet meer opstart. Het belangrijkste is dat u een goede back-up maakt van uw belangrijke bestanden, zoals:

 • Foto’s, documenten, muziek en video’s
 • E-mail berichten en adresboek
 • Wachtwoorden
 • Favorieten en bookmarks
 • Andere voor u belangrijke bestanden, ook op andere partities van de harde schijf (zoals D:)

Gebruikt u speciale programma’s waarvoor installatie-cd’s of activatiecodes nodig zijn? Het kan aan te raden zijn deze te verzamelen voor u begint met de herinstallatie van Windows. Check bij oudere cd’s en dvd’s ook vooraf of ze nog werken, dat is niet vanzelfsprekend als ze een aantal jaren in de kast hebben gelegen.

Laat u uw pc of laptop met Windows opnieuw installeren door PC Refresh, dan wordt voor elke herinstallatie een dubbele back-up gemaakt van uw bestanden en cruciale gegevens. Ook wordt een checklist gemaakt van de geïnstalleerde programma’s, printers, e-mail accounts, etc. op uw computer.

Recovery, upgrade of schone installatie

Er zijn drie manieren om Windows opnieuw te installeren:

 1. De recovery installatie. Met een cd, dvd of verborgen gedeelte (partitie) op de harde schijf van uw computer wordt de computer teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Hoewel een recovery de meest gemakkelijke installatie is, heeft het een aantal nadelen. Zo wordt door fabrikanten vaak overbodige software mee geïnstalleerd op uw computer, die de computer vertraagt. Ook wordt de computer in feite teruggezet zoals hij was bij aanschaf, dus kan de software inmiddels verouderd zijn.
 2. De upgrade installatie. Hiermee wordt het oude besturingssysteem in feite niet verwijderd, maar overschreven door de nieuwere versie. Hoewel ook dit een relatief gemakkelijke installatie is, zitten er een haken en ogen aan. Omdat de oude systeembestanden deels blijven bestaan, loopt u met een upgrade het risico dat er vervuiling achterblijft of dat het systeem niet helemaal stabiel draait.
 3. De schone installatie. Hiermee wordt – na het maken van een back-up – de hele computer helemaal leeggemaakt en wordt de Windows installatie uitgevoerd alsof de computer helemaal nieuw is. Deze vorm van installeren is wat ingewikkelder dan de andere opties, maar levert ook het beste resultaat op. De software is weer helemaal schoon, virusvrij en correct geïnstalleerd.

Als u Windows opnieuw laat installeren door PC Refresh, wordt altijd een schone installatie uitgevoerd.

Windows 7 installeren

Windows 7 herstellen naar de correcte instellingen gaat het beste met een schone herinstallatie. U kunt Windows 7 opnieuw installeren door de volgende stappen te doorlopen:

 • Maak een back-up van al uw gegevens en instellingen.
 • Downloadt de officiële drivers (stuurprogramma’s) voor uw computer, van de officiële website van uw computerfabrikant.
 • Installeer Windows 7 met de officiële Windows 7 dvd *.
 • Activeer uw Windows 7 met de code die u op uw pc-kast of op de onderkant van uw laptop vindt (bij sommige laptops onder de batterij).
 • Installeer de officiële drivers voor uw computer.
 • Installeer alle belangrijke Windows updates.
 • Installeer een goede virusscanner.
 • Installeer desgewenst overige programma’s.
 • Plaats de bestanden en instellingen uit uw back-up terug.

* Het uitvoeren van een recovery installatie is ook mogelijk (en relatief gemakkelijk), maar is minder schoon en up-to-date dan een echte herinstallatie. Of uw computer een recovery optie heeft is per merk en model verschillend. Raadpleeg hiervoor de handleiding of website van uw computerfabrikant.

Windows 8 opnieuw installeren

Dit betekent in feite Windows 8.1 installeren, want dat is de laatste grote update van Windows 8. Om Windows 8.1 opnieuw te installeren doorloopt u grotendeels dezelfde stappen als bij Windows 7, alleen zijn er enkele extra aandachtspunten. Als een schone herinstallatie wordt uitgevoerd op een computer die oorspronkelijk al met Windows 8 werd geleverd, moeten enkele aanpassingen worden gedaan in het UEFI opstartmenu. De specialisten van PC Refresh helpen u hiermee graag verder.

Windows 10 installeren

Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft is Windows 10. Windows 10 wordt als gratis upgrade aangeboden voor computers met Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Een volledig schone installatie van Windows 10 is ook mogelijk. Als de computer echter nieuw werd geleverd met Windows 10, zijn speciale maatregelen nodig om het besturingssysteem schoon te installeren. PC Refresh kan u hiermee verder helpen.

Zie voor meer informatie over de Windows 10 installatie of upgrade ook onze aparte Windows 10 pagina.

Windows Vista opnieuw installeren

Windows Vista wordt door fabrikant Microsoft nog ondersteund tot 2017 (mits voorzien van de laatste Service Pack 2), dus kunt u ook deze versie van Windows opnieuw installeren. Het is aan te raden bij de installatie altijd de laatste Service Pack versie 2 te gebruiken, om uw computer zo goed mogelijk up-to-date en beveiligd te installeren.

De installatie van Windows Vista is vrijwel identiek aan die van Windows 7. Zie daarom voor de installatiestappen het gedeelte over Windows 7 opnieuw installeren, hierboven.

Voor Windows Vista kan de Internet Explorer niet verder worden geüpgraded dan versie 9. Het is daarom aan te raden om een andere modernere webbrowser te installeren, zoals Google Chrome of Mozilla FireFox.

Windows XP opnieuw installeren

Sinds april 2014 wordt voor Windows XP geen officiële ondersteuning meer verleend. Concreet betekent dit dat er geen updates voor Windows XP meer worden uitgebracht, ook niet als er veiligheidsproblemen worden ontdekt. PC Refresh raadt het installeren van Windows XP daarom af.

In plaats van Windows XP kunt u kiezen voor een modernere versie, zoals Windows 7, Windows 8.1 of Windows 10. U kunt ook kiezen voor Linux, maar houd er rekening mee dat dit iets anders werkt dan Windows.

Laat Windows opnieuw installeren door PC Refresh

Wilt u de (her)installatie van Windows overlaten aan professionele computerspecialisten? De experts van PC Refresh hebben jarenlange ervaring met het installeren van de verschillende Windows versies. Ook wordt voorafgaand aan een herinstallatie uw computer even goed nagekeken, zodat u zeker weet dat alle onderdelen nog betrouwbaar zijn en de computer nog een tijd mee kan.

PC Refresh biedt particuliere en zakelijk klanten in heel Nederland een oplossing:

Van maandag tot en met zaterdag zijn onze serviceshops geopend, waar we u en uw computer graag ontvangen.

Welke optie u ook kiest, uw gegevens en bestanden zijn bij PC Refresh in goede handen. Lees onze Privacy Code voor meer informatie.

Dus is uw computer toe aan een grote opfrisbeurt? Stel het niet langer uit en roep de hulp van PC Refresh in. Wij zijn u graag van dienst!

Zie ook: